SNEL – FLEXIBEL – VOORDELIG – GRONDSTOFBESPAREND
DALI-bekabelingssysteem
Ons systeem biedt snelle en eenvoudige installatie, flexibiliteit en een hoge energie-efficiëntie. De kabels met veiligheidscertificaat zijn geschikt voor verschillende toepassingen en verlagen de kosten en grondstoffen.
Eenvoudige planning, snelle installatie, geprefabriceerd te krijgen, en een energiezuinige werking.
DALI-bekabeling met platte kabel van Woertz
De voordelen
- Snel – Aansluitingen zijn in minder dan een minuut geïnstalleerd
- Flexibel – kan op elk moment en op elke plaats eenvoudig worden uitgebreid
- Voorkomt verwisseling – Veilige montage dankzij systeemcodering
- Grondstofbesparend – minder kabelvolume/lagere spanningsverliezen
- Rendabel – Minder kabels, minder werk, lagere kosten
- Veilig – Hoogste veiligheidsclassificatie B2ca s1 d0 a1
Het DALI-bekabelingssysteem van Woertz
Het systeem bestaat uit een platte kabel, snelaansluitdozen en een stekkersysteem voor de voeding en aansturing van maximaal 64 DALI-lampen voor binnen en buiten dankzij de hoge IP66/68-beschermingsklasse. De platte kabel combineert Power- en DALI-busleiding in één kabel. Deze decentrale installatie verlaagt niet alleen aanzienlijk het kabelvolume, maar bespaart ook tijd tijdens de installatie en vereenvoudigt de planning enorm.
Snelle installatie
Insteekbare aansluitdozen worden, zonder de kabels door te snijden, door middel van een isolatie-doordringend piercing-contact op de kabel bevestigd of geschroefd. De verbinding kan overal op de kabel worden gemaakt. Met de nieuwe snelaansluitdozen kan zonder gereedschap in minder dan een minuut een contact worden aangebracht.
Energie-efficiëntie
Dit systeem bespaart veel energie over de gehele levensduur, omdat de onder spanning staande hoofdleiding nooit wordt onderbroken en er dus geen onnodige spanningsverliezen optreden bij de contactpunten zoals bij conventionele of stekkeroplossingen.
Uitvoeringen
De platte kabel voor DALI is verkrijgbaar in de hemelsblauwe versies 3G2,5+2x1,5 mm² (LNPE) of 5G2,5+2x1,5 mm² (3LNPE). Er is ook een lichtgrijze IP68-versie beschikbaar voor buitengebruik. De kleuren kunnen op verzoek ook worden gewijzigd.
Veiligheid
Het plattekabelsysteem voldoet aan de hoogste veiligheidseisen B2ca s1 d0 a1 volgens de bouwproductenverordening. Dit betekent dat de kabel zelf geen gevaar vormt in geval van brand.
Toepassingen
Veel voorkomende toepassingen vindt men onder meer in liftschachten of binnenverlichting in scholen, hotels, musea, kerken, meubelwerkplaatsen, commerciële, bedrijfs- en openbare gebouwen, of buiten in treinstations, luchthavens, spoor- en verkeerstunnels, toegangs‑, reddings- en vluchttunnels.
Referentieprojecten
Productsystemen
Plattekabelmethode t.o.v. conventionele methode
FAQ – Vaak gestelde vragen
Met het gepatenteerde Woertz-piercing-contact dringt een puntige schroef of een mes door de isolatie van de platte kabel heen en vervolgens de kabelstreng binnen. Tijdens dit proces worden de kabels uit elkaar geduwd. De afzonderlijke kabels komen over een groot oppervlak in contact met het schroef- of mesoppervlak, maar de kabelstreng wordt niet doorgesneden zoals bij conventioneel contact. Het uitrekken van de afzonderlijke kabels creëert een contactdruk die de stroomoverdracht tussen de kabels bevordert en lage weerstandswaarden garandeert. Flexibele installatiemogelijkheden en een breed scala aan mogelijke toepassingen zijn de sterke punten van deze manier van contact aanbrengen.
Stekkerverbindingen maken gebruik van stekkers en bussen, waarbij kabels eerst worden geperst, gelast of gesoldeerd voordat ze in de stekkerverbinding worden gestoken. Deze methode is vooral praktisch als verbindingen vaak losgekoppeld moeten worden. Dit resulteert echter in meerdere extra contacten, die de weerstand verhogen en spanningsverlies veroorzaken. Daarom moet deze methode worden vermeden ten gunste van energie-efficiëntie op de hoofdleiding die onder spanning staat. Bovendien zijn contactpunten altijd risicopunten. Als ze elkaar in serie opvolgen zullen alle volgende contactpunten over een groot gebied uitvallen als er één uitvalt.
De stroomgeleidende hoofdleiding van een platte kabel wordt daarentegen niet onderbroken of beïnvloed door het uitvallen van een contactpunt. De stroomdoorgang is overal optimaal.
De classificatie B2ca omvat de primaire vereisten:
1. de beperking van de vlamuitbreiding
2. de beperking van de brandontwikkeling
3. de beperking van de warmteafgifte
Er zijn echter nog andere criteria essentieel om mensenlevens te beschermen. Deze aanvullende classificaties worden aangeduid met de letters “s” voor Smoke (rook), “d” voor Droplets (druppels) “a” voor Acidity (zuur/corrosief gedrag.
De aanvullende classificatie s1 d0 a1 is de hoogst mogelijke classificatie en omvat:
s1: geen sterke rookontwikkeling
d0: geen brandende druppels
a1: geen corrosieve gasontwikkeling
Als er geen aanvullende classificatie is aangegeven, voldoet de kabel niet aan deze veiligheidseisen.