Centrale/decentrale gebouwautomatisering

GRONDSTOFBESPAREND – VOORDELING- FLEXIBEL ‑SNEL

Productcatalogus

Gebouwautomatisering

Woertz brengt gebouwen tot leven door intelligent, duurzaam gebouwbeheer. Ons innovatieve plattekabelsysteem vermindert de hoeveelheid kabels tot 80%, bevordert energie-efficiëntie en maakt flexibele, voordelige installaties mogelijk. Ideaal voor kantoren, hotels, ziekenhuizen en de scheepsbouw.

Woertz brengt gebouwen tot leven

Uw gebouw zorgt zelfstandig voor een optimaal binnenklimaat en past de temperatuur, ventilatie en verlichting aan de externe omstandigheden aan, en zorgt zo voor duurzame energie-efficiëntie. Het beschermt zichzelf tegen slecht weer en regelt de toegang tot het gebouw.

Comfort, energie-efficiëntie en veiligheid. Configuratie op maat. Snel geïnstalleerd. Flexibel aanpasbaar. Met tot 80% minder kabels. Voordelig. Hoogst mogelijke veiligheidsclassificatie. En alles uit één hand.

Gebouwautomatisering met het Woertz-plattekabelsysteem

De KNX-gebouwinstallatie van Woertz biedt complete oplossingen met KNX-actuatoren, sensoren en bekabeling voor centrale en decentrale KNX-systemen uit één hand. Onze missie is gebouwautomatisering op een energie- en materiaalbesparende manier te realiseren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de decentrale intelligentie in ons plattekabelsysteem.

woertz-plattekabelsysteem combi 5g25 en 2x15 mm2 knx

De voordelen

 • Grondstofbesparend
  Tot 80% minder kabels!
 • Voordelig
  Minder kabels, minder werk, lagere kosten
 • Eenvoudige planning
  Data en stroom in één kabel
 • Snel
  Aansluitingen worden geïnstalleerd zonder de kabel door te knippen.
 • Flexibel
  Kan op elk moment en op elke locatie eenvoudig worden uitgebreid
 • Voorkomt verwisseling
  Montageveiligheid dankzij systeemcodering
Ronde kabel t.o.v. platte kabel

De innovatieve oplossing

Gebouwbekabeling met gecombineerde decentrale en centrale intelligentie

Decentrale installatie

Het decentrale Woertz-systeem is ideaal voor grote ruimtes, gangen en toegang tot Woertz-ruimteboxen in kleine, modulaire ruimtes. De decentrale installatie met verdeelde intelligentie in het Woertz-plattekabelsysteem maakt installatie zonder centrale schakelkast mogelijk. 

Elementen en zekeringen worden rechtstreeks op de kabel gemonteerd. Alle Woertz-actuatoren en ‑sensoren zijn rechtstreeks met elkaar verbonden met één enkele platte kabel en zorgen voor een energiebesparende werking.

Dit betekent dat 80% van het kabelvolume kan worden bespaard in vergelijking met traditionele installaties. Dit bespaart niet alleen aanzienlijk op middelen, maar zorgt ook voor een snelle installatietijd en een zeer laag risico op fouten.

decentrale gebouwautomatisering

Voordelen van decentrale gebouwinstallatie

 • Bespaar tot 80% van het kabelvolume
 • Kan op elk moment flexibel worden uitgebreid met afzonderlijke sensoren of componenten
 • Enorme tijdsbesparing tijdens de installatie dankzij de piercing-technologie
 • Detectie van de motoreindschakelaars voor automatische looptijdmetingen
 • Geïntegreerde logische functies
 • Onafhankelijke besturing van de uitgangen
 • Gedrag kan worden ingesteld voor busspanningsuitval en ‑herstel
 • Handmatige bediening op het apparaat (testknop) om de werking en draairichting te controleren
 • Meerdere bedieningsfuncties en mechanisch gecodeerde stekkerverbindingen
 • Centrale bediening van alle jaloezie-uitgangen mogelijk (commando’s van een weercentrale)
 • Toewijzingen aan maximaal 3 verschillende veiligheidsobjecten (bijv. voor wind, regen, alarm) 

Centrale installatie

Beheer vanuit een centraal punt is ideaal voor kleine ruimtes. De voorgeprogrammeerde, compacte kamerbox met plug-in bekabeling en ingebouwde zekering maakt een centrale bediening van de aangesloten verbruikers en sensoren mogelijk.

centrale gebouwautomatisering

Combinatie van decentrale en centrale installatie

Beheer vanuit een centraal punt is ideaal voor kleine ruimtes.

De voorgeprogrammeerde, compacte kamerbox met insteekbekabeling en ingebouwde zekering maakt een centrale bediening van de aangesloten belastingen en sensoren mogelijk.

Voorgeprogrammeerde kamerbekabeling kan dus in zeer korte tijd herhaaldelijk worden geïnstalleerd.

centrale decentrale gebouwautomatisering

Modulaire elektrische installatie voor kantoren, hotels, ziekenhuiskamers en scheepsbouw

Modulariteit is standaard in de hedendaagse scheepsbouw. Snelle en eenvoudig te installeren systemen zijn een voorwaarde voor grootschalige projecten. Met de Woertz-ruimtebox voor ruimteautomatisering is de oplossing eenvoudig en ongecompliceerd.

 • Snellere en flexibelere installatie op locatie mogelijk 
 • Voorgemonteerd plattekabelsysteem met voorgemonteerde stopcontacten maakt efficiëntere installatie mogelijk 
 • DNV GL-gecertificeerd systeem 
 • Complete bekabelingsoplossing uit één hand 
 • Integratie van decentrale bekabeling met Woertz-plattekabelsysteem
Decentrale bekabeling bij modulaire kamers
Decentrale bekabeling bij modulaire kamers
Hotelkamer/scheepshut met centrale besturing
Hotelkamer/scheepshut met centrale besturing
dnv gl maritiem logo 150

Piercing-contact met de plattekabelmethode

Dankzij de piercing-technologie kunnen vertakkingen worden gemaakt zonder de platte kabel te onderbreken en zonder speciaal gereedschap te gebruiken. Het contact wordt gemaakt met behulp van mestechniek, waarbij de puntige schroef door de isolatie dringt en de kabelstreng binnendringt.
Het uitrekken creëert de contactdruk die de
stroomoverdracht tussen de draden bevordert en lage weerstandswaarden garandeert.
Het plattekabelsysteem maakt een duurzame installatie voor gebouwbekabeling mogelijk.

contact maken met piercing

Productsystemen gebouwautomatisering

Actuatoren plattekabelsystemen – KNX

KNX is een gestandaardiseerd bussysteem volgens internationale normen. Het regelt de betrouwbare communicatie van maximaal 14400 sensoren en actuatoren door middel van telegrammen via de buskabel die in de platte kabel is geïntegreerd.

KNX regelt bijvoorbeeld de verlichting en de jaloezieën of zonweringen, de verwarming en de vergrendelings- en alarmsystemen. KNX kan ook gebruikt worden om een gebouw op afstand te controleren en te besturen.

KNX wordt momenteel voornamelijk geïnstalleerd in nieuwe woon- en kantoorgebouwen, maar kan ook achteraf geïnstalleerd worden bij de modernisering van oude gebouwen.

Plattekabelsysteem DALI

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) is een besturingsprotocol voor het besturen van digitale, lichttechnische bedrijfsapparatuur in gebouwen, bijvoorbeeld voor lampen met elektronische transformatoren, elektronische voorschakelapparaten of elektronische vermogensdimmers.

Bedrijfsapparatuur met een DALI-interface kan afzonderlijk worden bestuurd via korte DALI-adressen. Een DALI-bedieningsapparaat of DALI-gateway kan via een bidirectionele gegevensuitwisseling de status van lampen of bedieningsapparaten opvragen. DALI kan worden gebruikt als een “eilandsysteem” met maximaal 64 bedieningsapparaten of als een subsysteem via DALI-gateways in moderne gebouwautomatiseringssystemen.

Plattekabelsysteem bus/multibus

Deze plattekabelsystemen met buskabels maken een breed scala aan functies mogelijk in de gebouwautomatisering voor LON- of SMI-toepassingen.

LON (Local Operating Network) is een veldbussysteem dat voornamelijk wordt gebruikt in de gebouwautomatisering. Dit bussysteem komt oorspronkelijk uit de VS en werd rond 1990 ontwikkeld. Het maakt de neutrale uitwisseling van informatie mogelijk tussen systemen en apparaten van verschillende fabrikanten, onafhankelijk van de toepassingen.

Plattekabelsysteem SMI

SMI-aandrijvingen 230 VAC of LoVo met plattekabelsysteem IP20/40 of IP66/68.

SMI (Standard Motor Interface) is een veldbussysteem voor het aansturen van elektronische aandrijvingen (stappenmotoren) voor jaloezieën, rolluiken of ramen en ventilatiekleppen. Het kan zelfstandig worden gebruikt, maar wordt meestal geïntegreerd in hogere bussystemen zoals KNX. Naast eenvoudigere bekabeling is de mogelijkheid tot terugkoppeling een duidelijk voordeel ten opzichte van conventionele aandrijvingen.