Stuwdam Luzzone

Meer dan 5000 meter platte kabel met ledverlichting

Projectbeschrijving:

5000 meter platte kabel van 3x4 mm² en meer dan 1200 ledlampen werden geïnstalleerd in de waterkrachtcentrale Luzzone. Dit systeem zorgt voor een betrouwbare lichtvoorziening in omgevingen met een hoge vochtigheidsgraad en over lange afstanden. 

De Luzzone-energiecentrale ligt in het Verzascadal, ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van Bellinzona in het kanton Tessin/Ticino, Zwitserland. Het hart van de centrale is de Luzzone-stuwdam, die het Lago di Luzzone vormt. De stuwdam heeft een hoogte van 225 meter en is een van de hoogste stuwdammen in Europa. De Luzzone-centrale gebruikt de waterkracht van de stuwdam om elektriciteit op te wekken. De centrale heeft drie ondergrondse machinehallen met turbines en generatoren. De totale capaciteit van de centrale is 380 megawatt. Een speciaal kenmerk van de Luzzone-centrale is dat ze ook functioneert als een pompkrachtcentrale. Op momenten dat er weinig vraag is naar elektriciteit, wordt water uit een lager gelegen stuwmeer naar het Luzzone-stuwmeer gepompt. Indien nodig kan het water dan worden afgevoerd om extra elektriciteit op te wekken. Dit proces maakt een flexibel en efficiënt gebruik van waterkracht mogelijk.

Gebruikte productsystemen:

woertz plattekabelsysteem 3g25 en 3g4 ip

Plattekabelsysteem IP 3G2,5 mm² en 3G4 mm² (IP66/68)

Dit systeem wordt gekenmerkt door zijn hoge mate van IP-bescherming en uitzonderlijke flexibiliteit wat betreft aanpassings- en uitbreidingsmogelijkheden.